kunstwegen - unterwegs in einem offenen Museum fuer zeitgenoessische Kunst, Natur und Geschichte. Hier lockt ein Urlaub mit dem Fahrrad im Vechtetal mit Kunst als Leitmotiv.

Mariënberg

Bahnhof in Mariënberg
Bahnhof in Mariënberg

kunstwerke

Mariënberg // werke von:

mariënberg

Lange tijd bestond Mariënberg uit niet meer dan drie boerderijen en een graanmolen. De eerste bewoning gaat terug naar het begin van de 14e eeuw, maar pas in de 20e eeuw ontwikkelde Mariënberg zich tot een dorp. De bouw van de spoorlijn in 1905 gaf hiertoe belangrijke impulsen.

Het stationsgebouw langs de spoorlijn werd overigens ontworpen door de architect Eduard Cuypers, de neef van de beroemde P.J.H. Cuypers die het centraal station van Amsterdam en het Rijksmuseum bouwde. Ook het station van Mariënberg volgt de typische stijl, waarbij rode baksteen, rode dakpannen en bouwmaterialen van natuursteen werden gebruikt. Ten noorden van het plaatsje bevindt zich de aspergeboerderij »Het Nijenhuis« die tijdens de oogsttijd van midden april tot 24 juni kan worden bezichtigd.

Vlak ernaast stuit u op een van de zeven Nederlandse Vechtstuwen, waarnaast een zogenaamde vistrap werd aangelegd. Daarmee wordt het de dieren mogelijk gemaakt stroomopwaarts te trekken. Het is de moeite waard een uitstapje te maken naar het in 1235 voor het eerst vermelde klooster Sibculo dat ten zuiden van Mariënberg ligt. Vlak in de buurt ligt het natuurgebied Engbertsdijksvenen, een uitgestrekt veenlandschap en een indrukwekkend voorbeeld van de oorspronkelijke omgeving van Mariënberg. Kenmerkend voor het landschap rond Mariënberg zijn de talrijke dode armen van de Vecht die zich na het rechttrekken van de rivier in alle afzondering tot ware natuurparadijzen hebben ontwikkeld. Zelfs de ijsvogel en aalscholver zijn teruggekeerd naar dit landscha.