kunstwegen - unterwegs in einem offenen Museum fuer zeitgenoessische Kunst, Natur und Geschichte. Hier lockt ein Urlaub mit dem Fahrrad im Vechtetal mit Kunst als Leitmotiv.

Ilya / Emilia Kabakov

Ilya / Emilia Kabakov, Wortlos, 1999 (vrouw) // Laar/ NL Ilya / Emilia Kabakov, Wortlos, 1999 (man) // Laar/ D
Ilya / Emilia Kabakov, Wortlos, 1999 (vrouw) // Laar/ NL Ilya / Emilia Kabakov, Wortlos, 1999 (man) // Laar/ D

wortlos

De plek waar de Vecht vanuit Duitsland Nederland binnenstroomt, heeft Ilya Kabakov uitgekozen om aan beide kanten van de rivier zijn beeldengroep »Wortlos« te plaatsen. Talrijke kunstzinnige projecten en tentoonstellingen maakten Kabakov tot een we reldburger, die rusteloos van de ene naar de andere plaats reist, vandaag in Japan, morgen in New York, dan in Wenen en aansluitend naar Sydney. Grenzen spelen hierbij alleen nog een formele rol als scheiding tussen staten met bepaalde bureaucratische regels. Maar wat betekent de grens werkelijk voor de mens, voor het denken, voor het dagelijks leven?
»Grenzen scheiden, liefde verbindt«, zo heeft Kabakov de simpele basisgedachte van zijn poëtische installatie omschreven. Een jong meisje kijkt vanuit Nederland naar een jongeman aan de Duitse kant van de grens. Beiden zitten rustig op een stoel. Tussen hen in loopt niet alleen de scheids lijn tussen de twee landen, maar ook stroomt hier de Vecht die niet zonder hulpmiddelen te overbruggen valt. Ze zijn alleen verbonden via de blik op el kaar en hun woordeloze dialoog. Dat brengt ook over grote afstand een gevoel van nabijheid en verwantschap tot stand. Ondertussen lijken de beelden door hun uitvoering in geknoopt ijzerdraad op geesten en drogbeelden die van dichtbij in licht lijken op te gaan.

Draad van edelstaal, beton, 2-delig, hoogte elk ca. 230 cm

over de kunstenaar

1933 (Ilya) en 1945 (Emilia) geboren in Dnjepropetrowsk
ze leven en werken in New York
Website van de kunstenaars: www.ilya-emilia-kabakov.com

http://www.bonniecollura.com