kunstwegen - unterwegs in einem offenen Museum fuer zeitgenoessische Kunst, Natur und Geschichte. Hier lockt ein Urlaub mit dem Fahrrad im Vechtetal mit Kunst als Leitmotiv.

Hamish Fulton

Hamish Fulton, Der Vechte entlang gehen, 1998 (Boekproject)

der vechte entlanggehen

Vier dagen lang zwierf de Engelse kunstenaar Hamish Fulton in november 1997 in opdracht van kunstwegen langs de oevers van de Vecht. Elke dag opnieuw maakte hij – met alleen een blocnote en een fototoestel bij zich – de meer dan dertig km lange voettocht van Nordhorn naar Emlichheim. Periodes van wandelen werden afgewisseld door tijden van rustige overpeinzing. Daarbij ontstond een groot aantal foto’s waarop hij alleen de rivier, de veranderingen in de stroming, de voortdurende wisselingen van het licht- en wolkenspel en de hemel vastlegde. Tegelijkertijd stelde de »wandelende kunstenaar«, zoals hij zichzelf noemde, zijn gedachten over het landschap, over het verband tussen water en weer, maar ook over de kunst en zijn ei gen houding tegenover de natuur in korte teksten en woordbeelden op schrift.

Fulton liet geen sporen achter, want door zijn aanwezigheid in het landschap mag geen directe verandering van de natuurlijke omgeving veroorzaakt worden. Niets wordt meegenomen, niets wordt zelfs vormgegeven of als kunstwerk verkocht. Pas thuis in zijn atelier kristalliseren de verzamelde indrukken en ervaringen zich tot kunstwerk uit. Daar ontstaan zijn tekstbeelden, fotowerken en boeken. »Wandelingen en wolken komen en gaan«, luidt een van zijn uitspraken.

Hamish Fulton, die vaak wat al te snel bij de groep land-art-kunstenaars wordt ingedeeld, is in zijn werken, die zich geconcentreerd in een overvloed van beelden en gedachten verdiepen, eerder verwant met een conceptuele aanpak. Al bijna dertig jaar volgt zijn manier van werken een vrijwel onveranderd en strikt principe: zijn uitgangspunt is steeds een voettocht die hij bijna altijd alleen en overal op de wereldbol gedurende verschillende perioden maakt. »Een voettocht leidt een eigen leven. Er hoeft geen kunstwerk van gemaakt te worden. Ik ben kunstenaar en ik prefereer het mijn kunst vorm te geven op grond van ervaringen uit het werkelijke leven. Ik ga liever de wijde wereld in en laat me beïnvloeden en veranderen door de gebeurtenissen in plaats van op een vaste plek vanuit mijn fantasie te werken.« In Nordhorn ontstond uit de ervaringen met het landschap tijdens deze eerste grote wandeling in Duitsland een soort persoonlijk »dagboek van de rivier«.

»Die Vechte entlang gehen« was als project de opmaat voor het grensoverschrijdende museum kunstwegen – een bijdrage die door haar ingetogenheid optimaal respect toont voor het landschap van het Vechtdal en tegelijk een onzichtbaar spoor nalaat. Door zijn viervoudige voettocht schonk Fulton deze streek een herinnering en maakte de weg langs de rivier tot iets bijzonders.

Iedereen kan Fultons pad volgen ofwel in werkelijkheid tussen Nordhorn en Emlichheim, of in zijn gedachtenwereld tussen een boekomslag. Zo ontstond een indringend, zeer persoonlijk kunstwerk dat slechts in een publicatie voortleeft als de herinnering aan een serie emoties ervaren langs de Vecht en als artistiek vormgegeven documentatie van een innerlijke reis.

 

 

Hamish Fulton: »Die Vechte entlang gehen / Walking beside the River Vechte«, 1998

Boekproject bij een vierdaagse wandeling in het Vechtdal tussen Nordhorn en Emlichheim

uitgegeven door de Städtische Galerie Nordhorn

bij alle informatiebalies van kunstwegen verkrijgbaar

78 paginas 30,5 x 21,5 cm

over de kunstenaar

1946 geboren in London

leeft en werkt in Canterbury

Website van de kunstenaar: www.hamish-fulton.com